Kuchnia

ciasta

Bajaderka – czyli coś mocno czekoladowego.
Lista składników

1 kostka margaryny
4/5 szklanki cukru (200 g)
2 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki (420 g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru (100 g)
2 szklanki bakalii (rodzynki, suszone morele, orzechy)
1 gorzka czekolada (100 g)
5 łyżek kakao
400g twardej marmolady

polewa:

1 gorzka czekolada (100 g)
1/2 szklanki śmietanki 30%


Wymiary blachy: 280x235 mm
Ilość porcji: 15

Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, wymieszaj mikserem, a następnie szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5.
Dwie formy prostokątne o wymiarach 22x28cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką. Dno każdej z przygotowanych form wylep jedną częścią ciasta. Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 25 minut. Przygotuj masę. Grubszy placek ciasta pokrusz w dłoniach. W misce wymieszaj mleko, cukier puder, kakao, połowę marmolady i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dodaj pokruszone ciasto i bakalie. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką.
Pozostawiony placek ciasta posmaruj resztą marmolady. Na ciasto wyłóż przygotowaną wcześnie masę, równomiernie rozprowadź i lekko ugnieć. Do rondelka wlej śmietankę i włóż połamaną czekoladę. Podgrzewaj aż polewa będzie gładka i gęsta. Polewą polej ciasto.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 25 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation