Kuchnia

Pralinki

Trufle z earl grey
330 g gorzkiej czekolady (najlepiej z zawartością minimum 70% kakao)
250 ml śmietany
50 g masła
1 łyżka naparu z herbaty earl grey
kakao do obtoczenia trufli

Czekoladę drobno pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę w rondelku doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać herbatę, przykryć i zostawić na 10 minut do naciągnięcia. Następnie ponownie podgrzać i dodawać w trzech porcjach do czekolady, po każdej dodanej porcji dobrze wymieszać. Dodać miękkie masło pokrojone w kosteczkę i dobrze wymieszać, zostawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub do zamrażarki na kilkanaście minut, aby masa stężała. Formować kulki i obtaczać w kakao. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation