Kuchnia

Pieczywo

Simit - tureckie bułeczki sezamowe

7 g drożdży instant (1 opakowanie) lub 15 g świeżych drożdży
0,5 kg mąki pszennej typ 650
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
ew. 1 łyżeczka mahlep*

1 jajko
3 łyżki wody
1 łyżka melasy lub ew. miodu
sezam w ziarnach

1. W dużej misce rozmieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru, 50 ml wody i taką ilością mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki).

2. Następnie dodajemy miód, sól, olej i resztę ciepłej wody. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności mąki i stopnia wchłaniania przez nią wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż uzyskamy gładkie, elastyczne, lecz nie twarde ciasto.

Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i dzielimy na 8 równych części.

3. Z każdej części formujemy długi, cienki wałeczek (ok. 40 cm). Wałeczek składamy na pół i skręcamy wokół własnej osi. Końce sklejamy, formując okrągłą bułeczkę z dziurką w środku. Każdy w ten sposób przygotowany simit maczamy najpierw z obu stron w jajku rozmąconym z wodą i melasą (ew. miodem), a następnie - też z obu stron - w sezamie.
Odkładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykryte ściereczką).

Wyrośnięte simity pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C przez ok. 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation