Kuchnia

kuchnia

Zupa kukurydziana
Składniki

4 kolby lub 2 puszki kukurydzy
3 czerwone papryki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli (może być suszona)
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
oliwa
tarty ser żółty

świeża kolendra do dekoracji

Na bulion:
2 nogi z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka soli
woda

Uwagi do kluczowych składników

Kukurydza - jeżeli jesteśmy w sezonie i mamy pewność, że dostaliśmy młodą słodką kukurydzę, warto ją nabyć. Proces przygotowania co prawda wydłuży się trochę o czas jej ugotowania, ale to się opłaca. Jeżeli się spieszymy lub kukurydza w kolbach nie jest dostępna, wtedy zastępujemy ją ziarnami z puszki.

Papryka - może być inna lub w rożnych kolorach.

Kumin (kmin rzymski) - podobnie jak przy quesadillas - lepiej żeby go nie zabrakło.

Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion. Nogi z kurczaka wkładamy do dużego garnka, zalewamy ok 3l. wody i wrzucamy zioła. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie wrzucamy obrane warzywa, solimy i gotujemy kolejne 1/2 godziny. UWAGA: jeżeli używasz kukurydzę z puszki, to w tym momencie dorzucamy też chilli w całości.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kładziemy skórką do góry na natłuszczonej blaszce. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż skórka mocno zbrązowieje. Następnie wrzucamy do miski i przykrywamy. Dzięki temu po 10 minutach będzie można w miarę łatwo zdjąć skórkę. Następnie kroimy w niedługie paski. Odstawiamy na później
Gdy bulion jest już gotowy przelewamy go przez sito do drugiego dużego garnka. Mięso dajemy na bok i gdy wystygnie, obieramy ze skóry i oddzielamy od kości średniej wielkości kawałki.
UWAGA: Krok ten stosujemy tylko w przypadku kukurydzy w kolbach. Do garnka z bulionem wrzucamy teraz obraną dokładnie kukurydzę i papryczkę chilli w całości. W ten sposób chilli odda zupie trochę ostrości. Trzeba uważać, gdyż przy bardziej pikantnej odmianie, zbyt długie trzymanie papryczki w bulionie może sprawić, że zupa będzie ekstremalnie ostra. Najlepiej kosztować co jakiś czas i sprawdzać poziom pikanterii. Jeżeli używamy kukurydzę z puszki, chilli dodajemy do zupy jeszcze w trakcie przygotowywania bulionu. Kukurydzę gotować ok. 45 min.
Jeżeli mamy możliwość możemy jeszcze kukurydzę polaną oliwą zgrillować chwilę na grillu elektrycznym.
Studzimy kolby i ostrym nożem nad miską w pozycji pionowej odcinamy ziarna. Bez obaw, nie będą stawiały oporu.
Teraz przechodzimy do końcowego etapu. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę (czosnek wrzucamy później, gdyż szybko się pali). Posypujemy kuminem i dokładnie mieszamy. Wrzucamy do dużego garnka.
Zalewamy bulionem i wsypujemy 3/4 ziaren kukurydzy. Możemy też dorzucić ugotowaną wcześniej marchewkę i inne warzywa z bulionu oraz, jeśli chcemy więcej ognia, również chilli, która się wcześniej gotowała razem z zupą. Blenderem miksujemy całość dokładnie, dzięki czemu uzyskamy ładny żółty kolor i gęstą konsystencję - nie potrzebujemy mąki kukurydzianej. Zagotowujemy wszystko, żeby smaki się przegryzły.
Dorzucamy resztę ziaren kukurydzy, paski upieczonej papryki i kawałki kurczaka. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze ok. 5-10 minut.
Serwujemy posypane serem i kolendrą. Można też skropić sokiem z limonki i dodać łyżkę śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation