Kuchnia

Sosy do potraw

Domowy ketchup

Składniki

1 kg dojrzałych pomidorów
1 duża cebula
ząbek czosnku
100 ml octu winnego
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki ksylitolu
sos sojowy tamari do smaku*
oliwa do smażenia

Wykonanie

Pomidory natnij na krzyż, zalej wrzątkiem i obierz ze skórki, a następnie umieść w garnku.

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w dowolny sposób i wrzuć do pomidorów. Wlej dwie łyżki oliwy oraz dodaj listki laurowe i ziele. Gotuj pod przykryciem aż pomidory zmiękną.

Wlej ocet i zmiksuj całość w blenderze kielichowym. Sos będzie płynny dlatego przelej go do garnka i podgrzewaj na małym ogniu tak długo aż znaczna część wody wyparuje.

Pomidory przetrzyj przez sito i dopraw ksylitolem, sosem sojowym oraz pozostałymi przyprawami. Ponownie przełóż do garnka i odparuj pozostałą wodę. Nie dopuść żeby pomidory zaczęły przywierać do garnka. Możesz dodać więcej oliwy.

Gęsty ketchup przełóż do słoiczków. Jeżeli chcesz przechowywać go dłużej, przelej sos do gorących, wyparzonych słoików i natychmiast zakręć. Studź dnem do góry.

Voila!

http://www.natchniona.pl/ketchup/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation