Kuchnia

babka

Babka biała gotowana
Składniki:
250 g masła
5 dużych jajek lub 6 małych
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej, wg smaku)
1½ szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ulubiony ekstrakt, np. migdałowy, pomarańczowy, waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło, pod koniec ucierania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Wsypać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką.

Formę do babki gotowanej* wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Przelać do niej przygotowane ciasto, wyrównać. Szczelnie zamknąć formę.

Formę wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 1 godzinę 10 minut. Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę, otworzyć formę z babką i pozostawić w tej wodzie na 10 minut.

Po tym czasie wyjąć formę z ugotowaną babką na blat, całkowicie przestudzić, przełożyć na paterę.

Po wystudzeniu polać lukrem lub polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation