Kuchnia

tarta

Tarta Migdałowa z Gruszkami - Made by Mom and Son

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
90 g masła
50 g cukru kryształu
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżki wody

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, cukier, sól. Wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy jajka i wodę. Wyrabiamy do połączenia się składników i otrzymania elastycznego ciasta.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Formę okrągłą o średnicy 30 cm smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą lub otrębami.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy na kolejne 30 minut do lodówki.

Po tym czasie na ciasto nakładamy papier do pieczenia i obciążamy np. grochem, ryżem lub specjalnymi kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy papierem i obciążenie, dopiekamy kolejne 10 minut.

Następnie na ciasto nakładamy pokrojone w plasterki gruszki. Na gruszki rozsmarowujemy krem migdałowy i posypujemy płatkami migdałów (patrz niżej).

Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą.

Krem migdałowy:

120 g masła
150 g cukru kryształu
100 g zmielonych migdałów
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny

Masło ucieramy z cukrem i migdałami do połączenia. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i sok z cytryny. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu.

Dodatkowo:

5 dojrzałych, soczystych gruszek, pokrojonych w plasterki
3 łyżki płatków migdałów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation