Kuchnia

ciasta

Ciasto maślano-pomarańczowe

250 g miękkiego masła
2 łyżki startej skórki pomarańczy
1 1/2 szklanki(330 g) drobnego cukru - ja dałam 250 g
4 jajka
1 1/2 szklanki(225 g) mąki ze środkiem spulchniającym(self-raising)
1/2 szklanki(75 g) zwykłej mąki - dałam po prostu 300 g mąki tortowej i odpowiednią ilość proszku do pieczenia
3/4 szklanki(180 ml) soku pomarańczowego (wycisnęłam sok z 2 dużych pomarańczy)

lukier:
1 1/2 szklanki(240 g) cukru pudru
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki soku z pomarańczy

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 170 st. Głęboką foremkę o średnicy 22 cm smarujemy i wykładamy papierem tak, aby papier wystawał ok 5 cm powyżej końca bocznych ścianek. Ja po prostu wysmarowałam foremkę masłem i obsypałam mąką.
Masło, skórkę i cukier ubijamy mikserem aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ubijamy. Dodajemy mąkę i sok, w dwóch partiach. Miksturę wlewamy w przygotowaną foremkę.
Pieczemy ok 1 godziny (u mnie 15 minut dłużej). Pozostawiamy jeszcze 5 minut w formce, po czym wyjmujemy i studzimy.

Przygotowanie lukru
Cukier puder umieszczemy w żaroodpornej misce, dodajemy masło i sok i rozcieramy aż uzyskamy pastę. Miskę umieszczamy w naczyniu z parującą wodą i mieszamy cukier aż masę będzie można łatwo rozsmarować na cieście. To był mój pierwszy eksperyment z lukrem i chyba był zbyt gęsty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation