Święta i uroczystości

Wielkanoc

Kiełbasy w cieście

Składniki:

50 dag mąki
łyżeczka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 pęta kiełbasy

Sposób przyrządzania:

1. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, następnie robimy wgłębienie i wlewamy powoli olej oraz szklankę wody. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy (inaczej wierzch wyschnie) i odstawiamy na 2 godziny.
2. Następnie odrywamy od ciasta kulkę wielkości śliwki czy orzecha włoskiego, dokładnie rozwałkowujemy na jak najcieńsze ciasto, smarujemy oliwą, kładziemy na środek kawałek kiełbasy (ok. 5-7 cm) i zawijamy jak krokieta.
3. Układamy w żaroodpornym, wysmarowanym oliwą naczyniu, wierzch ciasta również smarujemy oliwą i pieczemy w 190 st. C przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation