Kuchnia

Słodkości

Tarta z Masłem Orzechowym i Czekoladą
Składniki na spód:

350 g ciasteczek typu digestive
170g masła

Ciasteczka kruszmy na pył.
Masło rozpuszczamy.
Rozpuszczone dodajemy do pokruszonych ciasteczek. Mieszamy.

Formę okragłą o średnicy 24 cm natłuszczamy. Wykładamy masę ciasteczkową, wykładamy spód i boki, dociskając.
Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.

Krem z masłem orzechowym:

200 g masła
250 g masła orzechowego (z orzeszkami lub bez)

Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy masło orzechowe. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu.

Krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy.

Całośc wkładamy ponownie do lodówki na czas przygotowania ganache.

Ganache:

250 ml śmietany kremówki 36%
200 g gorzkiej czekolady
30 g masła
pół słoiczka wiśni drylowanych (lub owoce: maliny, truskawki…)

Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i masło. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy całość, do połączenia.
Odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
Dodajemy wiśnie lub inne owoce i wylewamy na krem z masłem orzechowym.

Całość ponownie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypujemy orzeszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation