Kuchnia

Food

Sałatkowe ciasto

SKŁADNIKI:

18 krakersów,
1 puszka szprotek w pomidorach (170g),
3 jajka,
50g żółtego sera,
5 łyżek majonezu,
Szczypta słodkiej papryki,
Szczypta pieprzu,
szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i mieszamy z 3 łyżkami majonezu. Szprotki rozgniatamy widelcem razem z zalewą pomidorową, dodajemy szczyptę słodkiej papryki i pieprzu, mieszamy aż do połączenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy osobno białka i żółtka na grubych oczkach tarki. Białka mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Na deseczce lub dużym talerzu układamy 6 krakersów. Na krakersy wykładamy ser. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną, dokładnie wyrównujemy. Następnie układamy krakersy, lekko dociskamy, a na nie wykładamy białka. Ostatnią warstwę stanowią żółtka. Sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.

Życzę smacznego :)

Uwaga:

1) Ponieważ krakersy są już słone do składników sałatki nie dodajemy już soli.

2) Masa rybna może się wydawać „mokra”, ale nie należy się martwić, bo wsiąknie ona w krakersy i dzięki temu zmiękną.

3) Każdą warstwę dokładnie wyrównujemy.

4) Zamiast szprotek można użyć makreli czy tuńczyka w sosie pomidorowym.

5) Jeśli nie mamy ochoty na rybną sałatkę proponuję zastąpić rybę posiekaną bardzo drobno szynką lub podsmażonym, również drobno pokrojonym kurczakiem.

6) Sałatkę można ozdobić kleksem majonezu, który będzie imitował bitą śmietanę, wówczas jeszcze bardziej przypominała ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation