Sport i fitness

dietetyczne

Jeżeli już nie możemy wytrzymać i chcemy zjeść coś słodkiego to niech to będzie:

chlebek bananowy – bez mąki i bez cukru

Przepis:
– 2 szklanki mąki migdałowej (mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (zarówno w tych stacjonarnych jak i internetowych)
– 3 banany (koniecznie dojrzałe – ze względu na słodycz i fakt, że będzie je łatwiej rozdrobnić)
– 4 niewielkie jajka
– 4 łyżki oliwy
– 1 i 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli
– szklanka orzechów włoskich
Etapy przygotowania chleba bananowego
Banany rozgniatamy widelcem – jeśli będą dojrzałe i miękkie, to zrobimy to bez najmniejszego problemu. W większej misce łączymy ze sobą mąkę migdałową, sodę i sól.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy oliwę.
Orzechy kroimy lub łamiemy na niewielkie kawałki. Na koniec łączymy ze sobą wszystkie składniki suche, mokre oraz orzechy – masa będzie raczej płynna. Wlewamy do niewielkiej formy – ja użyłam jednorazowej formy keksowej, która dobrze się sprawdza przy pieczeniu wszelkich niewielkich chlebków, bo można ją rozerwać, by wydobyć chleb.
Chlebek pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 175 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation