Kuchnia

zapiekanki,makarony

kalafior zapiekany z makaronem i białym sosem
składniki, 4 porcje:

• 1 szklanka makaronu np. muszelki lub penne
• 1/2 kalafiora
• 25 g masła
• 2 płaskie łyżki mąki pszennej (25 g)
• 300 ml mleka
• 1 łyżeczka musztardy (niekoniecznie)
• 70 - 100 g startego sera np. cheddar, gruyere, brie lub innego ulubionego

• 3 łyżki orzeszków pinii lub płatków migdałów (niekoniecznie)







przygotowanie:
makaron ugotować w osolonej wodzie. na 3 - 4 minuty przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora i gotować aż makaron i kalafior będą miękkie. jeśli nie mamy pewności jak długo będzie się gotował makaron i kiedy dokładnie dodać kalafiora, możemy ugotować je oddzielnie. ugotowanego kalafiora i makaron odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
piekarnik nagrzać do 200 stopni. na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. dodać musztardę (jeśli jej używamy), starty ser i sól do smaku, mieszać aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos.
sosem polać kalafiora i makaron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż sos zacznie się miejscami rumienić i bulgotać. w połowie pieczenia można dodać orzeszki pinii (jeśli ich używamy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation