Kuchnia

Przepisy

Składniki:

10 kg kapusty białej poszatkowanej
10 dag soli nie jodowanej (takiej do przetworów)
4 marchewki przetarte przez tarkę o dużych oczkach
1 główka czosnku
odrobinę kminku


Wykonanie:

W miskach wymieszać wszystko oprócz czosnku i pozostawić na 1 godzinę. Do beczki z folią kłaść zmieszane składniki warstwami, dobrze ubijając i dodać ząbki czosnku. Musi sok być na wierzchu (jeżeli jest go za dużo to odlać i do lodówki, przyda się do uzupełniania w beczce). Całość przykryć talerzem i obciążyć. Przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie przebijać i uzupełniać sok. Jeżeli go nie ma to dodać przegotowaną ostudzoną wodę zmieszaną z 1 łyżką soli. Po 2 tygodniach przełożyć do słoi (sok znowu w nich na wierzchu). Jeżeli za mało słone to dodać na wierzch trochę soli. Kapusta smaczna i zdrowa, a kiszony czosnek dodaje jej aromatu. Słoje z kiszoną kapustą pasteryzować 15 minut i przełożyć w chłodne miejsce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation