Kuchnia

jedzonko

Warstwowa sałatka wielkanocna

Składniki:
1 opakowanie mixu sałat
250 g pieczonego fileta z indyka lub delikatnej wędliny drobiowej
125 g sera żółtego
4 jajka
pęczek rzodkiewki
szczypioreki
3 czubate łyżki majonezu
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki.
Warzywa płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody. Rzodkiewkę kroimy w cienkie talarki, szczypiorek drobno siekamy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Filet z indyka kroimy w cienkie paski o długości około 2 cm.
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W misce układamy kolejno: połowę mixu sałat, ser, filet z indyka, połowę majonezu z jogurtem, resztę sałaty, pokrojone w plasterki jajka oraz pozostały sos. Przykrywamy rzodkiewką, posypujemy szczypiorkiem. Na wierzchu możemy zrobić kilka kleksów z majonezu.
Sałatka najlepiej smakuje po 1-2 godzinach od przygotowania, ale smaczna jest także na drugi dzień. Ważne, aby nie mieszać składników wsześniej, niż przed samym jedzeniem, dzięki czemu warzywa zachowują jędrność.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation