Kuchnia

Jedzonko

Klops - pieczeń rzymska.
Składniki:

- 1 kg łopatki
- 2 surowe jajka
- 1 średnia cebula
- 3 bułeczki zwykłe
- 0,5 szklanki bułki tartej
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- 2-4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Mięso umyć, przekręcić przez maszynkę. Bułeczki namoczyć w wodzie, wycisnąć. Przekręcić przez maszynkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pokroić koperek. Dodać wszystko do masy. Posolić, popieprzyć. Do masy wbić 2 surowe jajka. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Blaszkę (ja użyłam 2 najmniejszych keksówek) wyłożyć papierem. Polać odrobiną oleju i posypać delikatnie tartą bułką. Z masy mięsnej uformować podłużny klops. Położyć na blasze. Poprawić kształt klopsa w razie potrzeby(najlepiej mokrą ręką). Posypać z wierzchu bułką tartą. Jeśli ktoś chce może w środku umieścić jajka gotowane na twardo. Należy to zrobić przed nadaniem klopsowi ostatecznej formy. Piec 1 godzinę na średnim ogniu (okolo 180'-200'C). Gdy się zrumieni wyjąć z pieca. Ostudzić w blasze potem przełożyć na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation