Kuchnia

marzec 2016

Owocowa kanapka |
WARSTWA TRUSKAWKOWA:

250g zmielonego twarogu
350g truskawek
50g malin
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1/4 cytryny
2 łyżki żelatyny

WARSTWA BRZOSKWINIOWA:

250g zmielonego twarogu
400g brzoskwiń z puszki
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1/4 cytryny
1/2 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
ok 200g herbatników

Truskawki i maliny wsypać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu z dodatkiem cukru. Kiedy owoce się zaczną rozpadać zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Dodać sok i skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać przestudzoną cienkim strumyczkiem do truskawek z malinami. Wystudzić i połączyć ze zmiksowanego twarogiem.
Formę o wymiarach 21x25cm wyłożyć herbatnikami. Wylać tężącą masę truskawkową i wstawić do lodówki.

Odsączone brzoskwinie zmiksować z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wlać cienkim strumyczkiem do brzoskwiń, a następnie połączyć ze zmiksowanym twarogiem. Tężącą masę brzoskwiniową wylać na zastygniętą warstwę truskawkową. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Odstawić do stężenia. Kroić ciepłym i suchym nożem między herbatnikami. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation