Święta i uroczystości

wielkanoc

Przepis: Żurek na domowym zakwasie - Proste i Smaczne Przepisy

Składniki:
2,5 litra wody
0,5 litra zakwasu na żurek
500 g białej kiełbasy parzonej
300 g wędzonego boczku
500 g wędzonych żeberek
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
200 ml śmietany (opcjonalnie)
sól
pieprz
majeranek
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy żeberka, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy około 40 minut. W międzyczasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę i posiekaną cebulę. Na 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy pokrojony w plastry czosnek. Dodajemy wszystko do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dolewamy przecedzony przez sito zakwas i doprawiamy całość solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Majeranek dodajemy pod koniec gotowania, aby zachował swój aromat. Na koniec możemy nasz żurek zabielić śmietaną, pamiętając o wcześniejszym jej "zahartowaniu" i gotujemy jeszcze około 5 minut. Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation