Kuchnia

kulinaria

Ciasteczka, którym nie można się oprzeć. Kiedy zacznie się chrupać nie ma odwrotu, trzeba sięgać po następne i następne… W smaku przypominają te, które można kupić w Ikei, ale są znacznie smaczniejsze. Ponieważ są to ciasteczka zawierające płatki owsiane oprócz tego, że są smaczne dostarczają solidną porcje błonnika. Idealne na drugie śniadanie ze szklanką mleka:- ) Ciasteczka bardzo proste do zrobienia i idealnie nadają się na modyfikacje w zależności od humoru i apetytu. Można wzbogacić je o pestki dyni, słonecznik, orzechy, sezam, migdały, żurawinę, miód, czekoladę…


Składniki:
· 200 g miękkiego masła
· ½ szklanki drobnego cukru
· ⅓ szklanki brązowego cukru
· 1 duże jajko
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
· 1 szklanka mąki pszennej
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· ½ łyżeczki sody
· szczypta soli
· 3 szklanki płatków owsianych górskich (ewentualnie błyskawicznych)

Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i płatkami owsianymi. Masło utrzeć na puch wraz z cukrami następnie dodać jajko i dokładnie wymieszać. Wsypać wszystkie składniki sypkie i zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i układać na blasze w sporych odstępach ponieważ ciastka mocno rośną i się „rozpływają”. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ciasteczka 12 – 16 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika, kiedy stwardnieją zdjąć z blachy.

Ciasteczka można udekorować polewą czekoladową wedle uznania gorzką lub mleczną.
Ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce wówczas nie trąca chrupkości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation