Święta i uroczystości

wielkanoc

Wielkanocne wianuszki drożdżowe


Składniki:

100 g masła
450 g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży
60 g cukru
ok. 100 ml mleka
2 jajka
szczypta szafranu (pominęłam)
Dodatkowo:

2 łyżki mleka
1 białko
ew. cukier perlisty
kolorowe jajeczka do dekoracji

Wykonanie:

Masło stopić, dodać cukier, mleko, jajka, wymieszać. Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami. Wlać do niej mieszaninę maślano-jajeczną (mieszanka powinna być letnia). Wyrobić dokładnie ciasto, uformować kulę, oprószyć mąką, przykryć folią i odstawić na noc w chłodne miejsce (w tym czasie ciasto wyrośnie).

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 5 części, a każdą z nich na 3 części. Z każdej części utoczyć wałek. Zaplatać po trzy wałki w warkocz i formować wieniec mocno zlepiając. W ten sposób otrzymamy pięć wianuszków. Układamy je na blasze i zostawiamy w cieple na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Białko połączyć z mlekiem, posmarować wianki, posypać ew. cukrem, piec 20 - 25 minut.

Po wystudzeniu udekorować jajkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation