Kuchnia

Sałatki, surówki, sosy

Śledzie „pod pierzynką” | o kuchnia Blog kulinarny ze smacznymi przepisami na dania sezonowe z lokalnych produktów. | o kuchnia Blog kulinarny ze smacznymi przepisami na dania sezonowe z lokalnych produktów.
czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

0,5 kg płatów śledziowych w oleju, 4 jajka, 4 ogórki konserwowe, 1 jabłko, 1 cebula, pęczek szczypiorku, 1 kubeczek kwaśnej śmietany 12%, 2 łyżki majonezu, sok z dwóch cytryn, sól i pieprz,

WYKONANIE:

Śledzie opłukujemy z oleju i moczymy w soku z cytryny.
Jajka gotujemy na twardo.
Wszystkie składniki „pierzynki” kroimy w kostkę.
Mieszamy je ze śmietaną i majonezem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Płaty śledziowe układamy na talerzu i przykrywamy warstwą pierzynki.
Podajemy z ziemniakami z wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation