Kuchnia

Przepisy

Sernik cytrynowy:

Masa twarogowa:

1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
4 białka
200 g cukru pudru
80 g skrobi ziemniaczanej lub 2 budynie waniliowe w proszku, bez cukru
2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 szklanka mleka 3.2%
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać krótko miksując w malakserze. Piekarnik nagrzać do 170°C, grzanie dolną i górną grzałką, tortownicę o Ø 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić masłem i wyłożyć masę twarogową, piec 50 minut, całkowicie wystudzić.

Krem cytrynowy (lemon curd):

150 ml soku cytrynowego, z 3-4 sztuk cytryn
skórka otarta z 1 cytryny
150-200 g cukru
3 jajka
1 łyżka skrobi kukurydzianej, z górką
100 g masła
Wszystkie składniki umieścić w garnku o grubym dnie, ciągle mieszając podgrzewać do zgęstnienia, zdjąć z ognia lekko przestudzić i wyłożyć na sernik, wstawić na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation