Kuchnia

Qlinaria

Schab w piwie pieprzowym | lasotka Składniki:

* ok 2 kg schabu bez kości

* 1 duże piwo pieprzowe np opat. jeżeli nie macie to zwykłe można dodac rozgnieciony czarny pieprz.

* marynata: 1 łyżka kremu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon.

* Ulubiona mieszanka przypraw u mnie: pieprz czarny, papryka zielona i czerwona(suszona), czosnek, pieprz czerwony, kolendra, gorczyca biała , kminek, sól morska-*** utłuc w moździerzu

* 2 gałązki świeżego rozmarynu.

* 2-3 łyżki śmietany do zup i sosów

Wykonanie:

Składniki marynaty mieszamy łyżeczką w osobnej miseczce. Do nich dodajemy mieszankę przypraw.

‚Miksturą’ nacieramy nasze mięso wkładamy do brytfanny na górze układamy roztarte dłońmi gałązki rozmarynu i pozostawiamy w na noc w lodówce. ( czas marynowania można zwiększyc do 24h)

Po czasie leżakowania zalewamy piwem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 100/150 stopni pieczenie góra/dół z termoobiegiem. Pieczemy 1,5h w temp 150 stopni, następnie zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy kolejne 1,5h.

Po upieczeniu zlewamy sos mięsno-piwny i zaciągamy odrobiną śmietany.

Schab kroimy w plastry grubości ok 1-1.5 cm i polewamy sosem.

Podawac z ulubionymi dodatkami skrobiowo-warzywnymi

Smacznego!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation