Kuchnia

Qlinaria

Quesadilla z kurkami i kurczakiem


Zazwyczaj składam tortille na pół, dzisiaj jednak stwierdziłam, że robię taką zamykaną pizzę ;) Aha! Żeby się quesadilla ładnie od sera posklejała z obu stron i żeby nie było problemu z jej przewróceniem na drugą stronę, polecam na chwilę przykryć ją folią aluminiową. Po czym zdjąć i normalnie z obu stron grillować.



Składniki:
2 -3 porcje

4 placki tortilli
200 g sera żółtego
125 g kurek
1 udo kurczaka
1 cebula
3 łyżki jogurtu greckiego
½ łyżeczki posiekanej pietruszki
łyżka masła
przyprawa warzywna (typu Vegeta)
sól
pieprz



Wykonanie:

Kurki dokładnie myjemy, a cebulę drobno siekamy. Ser ścierany na tarce o grubych oczkach.

W garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy przyprawą warzywną i gotujemy udko z kurczaka (około 20 minut). Gdy będzie ugotowane, odstawiamy do ostygnięcia i oddzielamy mięso od kości.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy kurki i pietruszkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mięso z kurczaka. Odstawiamy z ognia i po delikatnym ostygnięciu, dodajemy jogurt.

Tortillę posypujemy częścią sera, dodajemy kurki z kurczakiem i ponownie część sera. Przykrywamy drugą tortillą. Grillujemy z obu stron, aż placki staną się chrupiące.

Tak samo postępujemy z kolejną tortillą. Podajemy od razu ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation