Design

drewno,design, Design, Design

: Tort orzechowy (bez mąki)
CIASTO:
300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu
8 jajek
250g cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową.
Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut.

KREM:
200g masła
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki ciemnego kakao

Masło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy do masła, miksujemy dodając kakao.


POLEWA:
1,5 tabliczki czekolady
6 łyżek mleka

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem, mieszamy, uzyskując gładką polewę.


Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. Przekładamy kremem. Smarujemy przestudzoną polewą i ozdabiamy połówkami orzechów. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation