Kuchnia

BABKI

BABKA MARMURKOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:

225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
275 g mąki tortowej
225 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka
2 łyżki mleka
1,5 łyżki kakao, czubate
4 łyżki wrzącej wody
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji


SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

80 g mlecznej czekolady
30 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2-3 łyżki śmietanki kremówki 30 %
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Kakao przesiewamy do oddzielnej miseczki i zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody, energicznie mieszamy, aby powstała gładka masa.

Masło o temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch przez min. 2 minuty. Następnie dodajemy stopniowo jajka, przesianą mąkę, mleko,wanilię i cały czas miksujemy. Surowe ciasto dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy masę z kakao, miksujemy do połączenia. Keksówkę o wym: 9×28 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Do formy wykładamy 1/2 kakaowego ciasta i wyrównujemy łyżką. Następnie przekładamy 1/2 ciasta jasnego i ponownie wyrównujemy, pozostałą część kakaowego i jasnego. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 50-60 min do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy w piekarniku i wyciągamy dopiero po 15 min.

Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Jeszcze lekko ciepłe ciasto polewamy czekoladą i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation