Kuchnia

CIASTA I DESERY

Tradycyjne wafle

Składniki do przełożenia 8 kwadratowych wafli:

5 jaj
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
250 g masła ( w oryginalnej wersji była margaryna Bielska)
1 szkl. mleka w proszku
2 łyżki kakao

Jaja ubijamy na parze wraz z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jednolitego i puszystego kremu jajecznego i całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Następnie dodajemy po małym kawałku masła w temp. pokojowej, cały czas ubijając. W tym momencie masa może wyglądać na zważoną, ale to niczemu nie szkodzi. Należy na koniec dodać mleko w proszku i uzyskamy jednolitą masę waflową. Połowę odlewamy do drugiej miski i dodajemy kakao, mieszamy. Wafle przekładamy na przemian jasną i ciemną masą waflową. Wkładamy do lodówki i podajemy po schłodzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation