Inne

Mięsa i wyroby dojrzewające

Wołowina Kentucky - Magazyn Kuchnia
Składniki
2 steki (po 35 dag każdy) polędwicy wołowej
6 kromek pieczywa pszennego
liście sałaty
4-6 pomidorów
olej lub oliwa do rusztu
sól
Przyprawy:
1 łyżka mielonej papryki
1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Po 1/2 łyżeczki:
suszonej szałwii
mielonej gorczycy
czosnku granulowanego
suszonego oregano
suszonej chili
Sposób przygotowania
Ostrym nożem kilkakrotnie natnij każdy stek, tworząc kształt otwieranej książki. Przyprawy dokładnie wymieszaj i natrzyj steki, także w nacięciach. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na 4 godziny. Następnie piecz steki na naoliwionym ruszcie po 5-7 minut z każdej strony. Mięso powinno lekko zbrązowieć z zewnątrz, a wewnątrz pozostać różowe. Gotowe steki przykryj i odstaw na 5-10 minut. Podawaj pokrojone na cienkie plasterki z sosami, pieczywem, zieloną sałatą oraz plasterkami pomidorów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation