Kuchnia

ciasta

Ciasto "Coffee-banana"

Składniki:

biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
krem kawowy:

500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru pudru
bita śmietana:

500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)

ponadto:

5-6 bananów
sok z cytryny
100 g czekolady mlecznej lub kawowej (użyłam kawowo-śmietankowej z Lidla)
poncz do nasączenia biszkoptu (1/2 szklanki likieru bananowego + 1/2 szklanki wody + cukier według uznania) można zastąpić 1 szklanką soku bananowego

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić. Kiedy dobrze wystygnie ściąć wierzch na gubość ok. 0,5 cm. Ciasto nie musi byc równo ścięte i tak będzie kruszone.

Krem:

Serek i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Wszystkie składniki kremu umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania jednolitego, dość gęstego kremu ( prędkość obrotów miksera zwiększajcie stopniowo, w początkowej fazie krem mocno chlapie).

Bita śmietana:

Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona.

Śmietankę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać, aż śmietanka wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec ubujania dodać usztywniacze.

Składanie ciasta:

Uprzednio ścięty biszkopt odwrócić do góry nogami (wtedy macie pewność, że wierzch będzie równy). Nasączyć przygotowanym ponczem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. Dosyć ściśle ułożyć na biszkopcie.
Na banany wyłożyć krem, rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Odcięty wcześniej wierzch biszkoptu dokładnie pokruszyć. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Okruchy i czekoladę połączyć ze sobą. Połowę tej mieszanki rozsypać na kremie i lekko docisnąć.

Bitą śmietanę wyłożyć na mieszankę z kruszonego biszkoptu. Równo rozsmarować i posypać pozostałą częścią okruchów i czekolady.

Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Jak każde ciasto przekładane zyskuje na smaku w miarę upływu czasu.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation