Kuchnia

Przepisy

CIECIERZYCA W POMIDORACH

250 g ciecierzycy

6 większych pomidorów

2 średnie cebule

2-3 ząbki czosnku

500 g przecieru pomidorowego /można zastąpić koncentratem pomidorowym, ja jakos nie ufam koncentratom ;)/

sól

pieprz

2 listki laurowe

2 ziarenka ziela angielskiego

przyprawy wg uznania, u mnie: łyżeczka curry, płaska łyżka suszonego majeranku, kilka gałązek tymianku

tłuszcz do smażenia

Ciecierzycę moczę na noc, nastepnie gotuję w wodzie, wyrzucam na sitko. Cebule kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażę do zeszklenia. Dodaję pomidory (przelane wrzątkiem, z obraną skórką i wyciętym drewnianym środkiem, pokrojone w kostkę). Sypię sól, pieprz, curry, listki laurowe, ziele angielskie. Trzymam na ogniu mieszając aż pomidory się rozpadną, a powstały sos zredukuje.

Następnie dodaję passatę, ciecierzycę i suszony majeranek. Gotuję wszystko ok 10- 15 minut, tak by danie przegryzło się smakami i miało odpowiednią konsystencję. Na kilka minut przed końcem dorzucam świeży tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec doprawiam jeszcze jeśli trzeba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation