Kuchnia
Kucharskie Rozmaitosci
Lilia – nie tylko ładna, ale i smaczna
w kategorii Kuchnia kwiatowa
Lilia tygrysia to gatunek rośliny cebulowej z rodziny liliowatych pochodzącej ze wschodnich rejonów Azji.
Przy jasnym, najczęściej pomarańczowym bądź żółtym odcieniu, ma ona płatki pokryte są dużą ilością ciemnych kropek. I zapewne to właśnie ten egzotyczny wygląd leży u podstaw jej nazwy.
Wysokość lilii tygrysiej najczęściej waha się w granicach 80 do 120 cm. Zazwyczaj zasadzana w naszych przydomowych ogródkach, potrafi rosnąć takze na dziko.
Warto wiedzieć, iż kwiaty lilii są dla człowieka roślinami jadalnymi, dlatego czasem spotykamy je na ślubnych tortach.
Kwiaty te pierwszy raz zostały opisane w 1753 roku przez znanego szwedzkiego botanika Carl a Von Linne.
Możemy się jednak natknąć na wcześniejsze wzmianki o nich literaturze chińskiej pochodzącej już z X wieku. Rośliny te nie tylko cieszyły oko ludzi Wschodu ale także służyły im za pokarm. Lecz nie tylko Azjaci poznali się na praktycznej stronie lilii.
Także rdzenni mieszkańcy Ameryki potrafili przygotować z niej potrawę. Bulwy rośliny były wykopywane, a następnie gotowane bądź parowane.
W smaku podobne są do dobrze nam znanego ziemniaka, ale w przeciwieństwie do niego spożywane są raczej okazyjnie.
Przykładowo roślina ta stosowana jest w daniach z wieprzowiny w kuchni chińskiej.
W azjatyckiej reastauracji natkniemy się na nią także w słodkim deserze.
Od czasu jej sprowadzenia do Europy przez niejakiego Williama Kerra w 1804 roku użyteczna strona lilii tygrysiej zaczęła odgrywać coraz mniejszą rolę stając się jednocześnie jednym z najbardziej popularnych i lubianych kwiatów ogrodowych
MA==