Kuchnia

Kucharskie Rozmaitosci

Papryka faszerowana mielonym mięsem po meksykańsku

1 cebula cukrowa
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1/4 szklanki octu jabłkowego
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy


FASZEROWANE PAPRYKI
6 papryk
500 g mielonej wołowiny (np. antrykotu)
1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej
2 szklanki (500 ml) bulionu wołowego
1 łyżka sosu sojowego
3/4 szklanki (150 g) ryżu Arborio
1 mała puszka (1/2 szklanki) czerwonej lub czarnej fasoli
1 świeża kukurydza (lub mała puszka)
100 g tartego sera (np. cheddar, manchego, żółta mozzarella)


Przygotować marynatę: cebulę i czosnek obrać, papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką oczyścić z nasion i jasnych włókien.
Pokroić na mniejsze części i razem z pozostałymi składniki marynaty zmiksować wszystko na pastę (w małym malakserze lub blenderze).

Mięso wymieszać z marynatą i zostawić do ocieplenia (lub dłużej, np. na całą noc w lodówce).

Ściąć górę papryk, środek wydrążyć, oczyścić i posolić.
Nożem obkroić ziarna ze świeżej kukurydzy.

Nastawić piekarnik na 190 st. C.

Na dużej patelni (o średnicy min. 28 cm) rozgrzać oliwę i na dużym ogniu równomiernie obsmażyć zamarynowane mięso aż zmieni kolor na szary. Doprawić solą i pieprzem.
Do podsmażonego mięsa dodać passatę pomidorową, wymieszać i zagotować. Dodać gorący bulion i sos sojowy a następnie ryż (surowy), odcedzoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wymieszać i zagotować, gotować jeszcze przez 3 minuty mieszając co jakiś czas.

Łyżką wazową ostrożnie nałożyć gorący farsz do papryk.
Papryki przykryć odkrojoną częścią i wstawić do piekarnika na 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika papryki otworzyć i posypać tartym serem.

Podawać posypane listkami świeżej kolendry, opcjonalnie z jogurtem naturalnym lub/i guacamole.


PROPOZYCJA PODANIA
Świeża kolendra do posypania i opcjonalnie do podania jogurt naturalny lub GUACAMOLE.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation