Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kremowa zupa cebulowa z grzankami
Składniki:

1 kg cebuli

2 litry bulionu drobiowego

kawałek wędzonego boczku

200 g serka topionego śmietankowego (u mnie Turek fit)

sól, pieprz



Boczek pokroić w kosteczkę, usmażyć. Cebulę obrać, pociąć w piórka. Gotowy boczek wyjąć z garnka, przełożyć do niego cebulę i usmażyć na pozostałym tłuszczu. Następnie zalać bulionem i gotować około 1 godzinę. Po tym czasie wszystko zmiksować, dodać serki i gotować do ich rozpuszczenia (można sobie pomóc blenderem). Dołożyć do zupy boczek i przyprawić.

Podawać z grzankami.



Składniki grzanek:

kawałek bagietki

masło klarowane

czosnek granulowany



Bagietkę pokroić w kosteczkę. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną bagietkę i wymieszać do momentu aż grzanki nasiąkną tłuszczem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku aż do zrumienienia ok. 20 minut w 170 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation