Fotografia

auto

2 op świeżego szpinaku
6-8 płat lasagne
3-4 łyżki oliwy
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku
kilka plastrów prosciutto
250 g sera gorgonzola
pieprz
sól

Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
600 ml mleka
2 liście laurowe
100 g startego parmezanu (zastępuję startym serem mozzarella)
kilka kropel soku z cytryny

W garnku osolonej wody gotujemy płaty lasagne.
Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy posiekaną cebulę wraz z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy zblanszowany szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy 7 min. Dodajemy kawałki sera gorgonzola. Plastry prosciutto kroimy na cienkie kawałki i podsmażamy.
Sos beszamelowy: w rondlu rozpuszczamy masło dodając mąkę. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i stale mieszając stopniowo dodajemy mleko oraz liście laurowe. Ostudzamy. Dodajemy starty parmezan i doprawiamy szczyptą soli oraz kilkoma kroplami soku z cytryny lub octu winnego.
Na natłuszczonym spodzie żaroodpornego naczynia, układamy ugotowane płaty lasagne. Pokrywamy szpinakiem oraz podsmażoną prosciutto. Przykrywamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem i nakładamy kolejne płaty. Czynność tę powtarzamy. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii. Dodatkowo możemy posypać startym serem parmezanem lub mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika do 180 st i pieczemy 15 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation