Podróże i miejsca

zakopane

Pieczona kaczka - popisowy przepis
Składniki:



* 1 duża kaczka (moja ważyła 2,5 kg)

* 2-3 jabłka

* 1 pełna łyżeczka majeranku

* 1 łyżka miodu

* 1 łyżka masła

* 2 łyżki oleju

* sól i pieprz



Sos:



* 1 kg mrożonych, drylowanych wiśni

* 1 pełna szklanka cukru (250 ml)

* 1 szklanka cydru jabłkowego (250 ml)

* 2 posiekane w grube plasterki ząbki czosnku

* 1 liść laurowy

* 2 goździki

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 100 ml soku pomarańczowego



Z dokładnie osuszonej ręcznikiem papierowym kaczki wycinamy kuper i tłuszcz, który zazwyczaj się przy nim znajduje. Mięso nacieramy olejem solą oraz pieprzem, a następnie ze wszystkich stron oprószamy roztartym w placach majerankiem.

Środek kaczki wypełniamy pokrojonymi na ósemki jabłkami (ja wciskam je do oporu). Następnie związujemy nogi ptaka i układamy go w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie naczynie przykrywamy, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i tak pieczemy 1,5 godziny.

Po upływie tego czasu masło oraz miód podgrzewamy w małym rondelku do chwili połączenia się składników i tak powstała mieszanką polewamy kaczkę. Dopiekamy kolejne pół godziny, tym razem bez przykrycia, aby skórka się zarumieniła i stała się chrupiąca.

(W sumie kaczka musi się piec około 2,5 godziny).

W czasie kiedy piecze się kaczka przygotowujemy sos.

Wszystkie składniki sosu oprócz mąki i soku pomarańczowego umieszczamy w rondlu i gotujemy przez około 30 minut. Następnie mąkę łączymy z sokiem i wlewamy do wiśni. Energicznie mieszamy i kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia.

Poporcjowaną kaczkę podajemy z porcją sosu wiśniowego.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation