Kuchnia

Obiadowe

Kurczak po marokańsku
Co kupić
Kurczak
1 kurczak w całości (1,5 kg), dokładnie umyty i osuszony
1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
3 ząbki czosnku, posiekane bardzo drobno
1 cytryna, sparzona i wyszorowana (zest i sok)
2 szczypty imbiru w proszku
1-2 szczypty kurkumy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
niewielka ilość oleju rzepakowego
Kawior z bakłażanów
2 umyte bakłażany
3 pomidory, zahartowane, pozbawione skórek i szypułek
niewielka ilość oliwy z oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki świeżej, umytej i posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekanego bardzo drobno
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 czubata łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 łyżeczka kminku
1 czubata łyżeczka curry
1 szczypta imbiru w proszku
60 g oliwek zielonych pokrojonych w talarkiv
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 2h 0min
Przygotuj
Folię spożywczą
Blachę do pieczenia
Moździerz i naczynie żaroodporne lub garnek z pokrywką do użycia w piekarniku.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Kurczak
Odcinamy skrzydła kurczaka od torebek stawowych. Trybujemy kurczaka, odcinamy uda od torebek stawowych, wycinamy piersi razem ze skrzydełkami. Skrzydła kurczaka odcinamy od piersi, kroimy na pół przy torebce stawowej i wkładamy do miski.
Z piersi kurczaka ściągamy skórę i kroimy każdą pierś na pół, następnie przekładamy do miski. Z ud kurczaka ściągamy skórę i kroimy wzdłuż torebki stawowej na pół.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 cebulę pokrojoną na drobną kosteczkę, zest z 1 cytryny pokrojony na małe paseczki, bardzo drobno posiekany czosnek, 2 szczypty imbiru, szczyptę kurkumy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1 cytryny.
Mięso mieszamy z przyprawami, zakrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut (najlepiej na całą noc).
Z kurczaka zdejmujemy nadmiar cebuli z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, na rozgrzanym tłuszczu smażymy kawałki kurczaka z obu stron na złotobrązowy kolor. Dodajemy niewielką ilość wody i marynatę pozostałą w misce po marynowaniu kurczaka. Mieszamy.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka, którego możemy używać w piekarniku, i pieczemy pod przykrywką w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
Kawior z bakłażanów
Bakłażany kroimy na pół, nacinamy miąższ w poprzek w obie strony, polewamy oliwą z oliwek, rozprowadzamy oliwę po miąższu, bakłażany solimy i pieprzymy. Wkładamy na dolną kratkę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na 45 minut – 1 godzinę.
3 obrane pomidory (zahartowane i pozbawione skórek) kroimy na pół, następnie w nieregularną kostkę. Pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy kminek zmiażdżony w moździerzu, curry, paprykę ostrą, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek, połowę przygotowanej ilości posiekanej pietruszki.
Sos delikatnie podgrzewamy, mieszamy całość, dość długo gotujemy, bardzo często mieszając, następnie zmniejszamy ogień. Gdy cały płyn odparuje, wyłączamy ogień. Sos musi wyjść bardzo gęsty.
Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, za pomocą łyżki wyciągamy upieczony miąższ, który następnie siekamy i przekładamy do miski razem z gęstym sosem z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem i szczyptą mielonego imbiru. Dodajemy drugą część posiekanej pietruszki. Mieszamy.
Kawior z bakłażana można schłodzić w lodówce.
Jak podawać
Upieczonego kurczaka kładziemy na talerz lub dno naczynia tadżin. Sos, który został po kurczaku w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy oliwkami, mieszamy, dodajemy świeżo mieloną sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Sos wylewamy na kurczaka w naczyniu. Podajemy z kawiorem z bakłażanów.
Kurczaka możemy doprawić kolendrą lub miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation