Kuchnia

muFFFinki

Biszkoptowe babeczki nadziewane konfiturą wiśniową, z kremem

Składniki na ok. 8 sztuk:

2 duże jajka
pół szklanki mąki pszennej
4 łyżki (z górką) cukru pudru
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
na krem:

3/4 szklanki śmietanki 36%
150g mascarpone
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
ew. troszeczkę czerwonego barwnika (dałam w żelu na czubek wykałaczki)
ponadto:

kilka łyżek wiśniowej konfitury
kilka wisienek z konfitury, do dekoracji


Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę miksować, dodać ekstrakt. Kolejno, dalej miksując, dodawać żółtka. Do masy wmieszać delikatnie(!) przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę do muffin wyłożyć papilotkami (ja piekłam w usztywnianych papilotach, bez formy). W każde wgłębienie włożyć po dużej łyżce ciasta, na środek wyłożyć łyżeczkę konfitury, przykryć resztą ciasta do 2/3 wysokości foremki. Piec około 18 minut w temp. 170oC. Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem, pod koniec wmieszać dodawane partiami mascarpone i ekstrakt. Ew. dodać barwnik. Udekorować wierzch babeczek (nie żałować kremu ;). Na czubku każdej babeczki położyć jedną wisienkę. Przechowywać w lodówce, wyjąć parę chwil wcześniej przed planowaną konsumpcją.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation