Uroda

domowe

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) - nasiona lnu
Odkąd udo­wod­nio­no proz­dro­wot­ne i an­ty­no­wo­two­ro­we wła­ści­wo­ści kwa­sów ome­ga-3, na rynku nie bra­ku­je pro­mo­cji pro­duk­tów lub su­ple­men­tów diety bo­ga­tych w ten zwią­zek. Skup­my się na na­sio­nach. Jeśli mie­li­by­śmy po­rów­nać ze sobą na­sio­na chia i sie­mię lnia­ne, oka­za­ło­by się, że naj­więk­sza róż­ni­ca tkwi w ich cenie. Fakt, że szał­wia hisz­pań­ska bywa trzy­krot­nie droż­sza, nie świad­czy o jej lep­szym dzia­ła­niu.
Oba pro­duk­ty, oprócz wyżej wspo­mnia­nych kwa­sów tłusz­czo­wych, mają do­bro­czyn­ne sub­stan­cje, takie jak biał­ka, li­gna­ny czy błon­nik. Nie­znacz­ne róż­ni­ce wy­stę­pu­ją tylko w pro­por­cjach ich skła­du. Na­sio­na lnu mają nieco wię­cej ome­ga-3 i li­gna­nów, zaś na­sio­na chia o po­ło­wę wię­cej błon­ni­ka. Warto wspo­mnieć, że szał­wia hisz­pań­ska ma ten­den­cje do za­trzy­my­wa­nia wody w or­ga­ni­zmie, więc o ile nie je­steś wy­czy­no­wym spor­tow­cem, dla któ­re­go cenna jest ta wła­ści­wość, za­chę­cam do spo­ży­wa­nia pol­skie­go sie­mie­nia lnia­ne­go z do­brych upraw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation