Kuchnia

kulinaria

ZUPA Z ZIELONYCH OGÓRKÓW

SKŁADNIKI
0,5 kg. ogórków gruntowych (poza sezonem szklarniowe)
1 l wywaru drobiowego
pęczek koperku,
3 - 4 duże ziemniaki,
1 cebula (opcjonalnie - ja nie daję)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki masła,
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać, ogórki obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki - chwilę dusić. Zalać wywarem drobiowym, gotować ok. 10 min. i zmiksować (część ogórków można odłożyć). Dodać przetarte ziemniaki i zagotować, dodać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, dodać pozostałe ogórki oraz drobno pokrojony koperek, podgotować ok 2 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation