Kuchnia

kuchnia

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

3 PORCJE
SOS POMIDOROWY Z MASCARPONE:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę
1 ząbek czosnku, posiekany
1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu balsamicznego
6 gałązek świeżego tymianku, oderwane listki
3 łyżki sera mascarpone
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
KURCZAK:
3 pojedyncze piersi kurczaka
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
DODATKI:
1/2 szklanki czarnych oliwek
około 300 g makaronu pełnoziarnistego

PRZYGOTOWANIE

Przygotować sos pomidorowy z mascarpone: w rondelku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone i oliwą z oliwek extra virgin.
W międzyczasie przygotować kurczaka: Piersi umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. W międzyczasie ugotować makaron pełnoziarnisty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation