Kuchnia

Pieczenie/Gotowanie

Składniki na 4 - 5 niedużych szklanek:

80 g ciastek digestive lub innych ciastek pełnoziarnistych, owsianych itp., pokruszonych
350 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub innego białego sera
4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
ziarenka z 1 laski wanilii
pół szklanki jogurtu greckiego
truskawki na wierzch

Sos truskawkowy:
300 g truskawek
1 łyżka cukru (lub więcej, do smaku)
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Pokruszone ciastka wysypać na dno szklanek.

Ser biały wymieszać/zmiksować z cukrem, wanilią i jogurtem.

Przygotować sos: truskawki rozgnieść widelcem w niedużym garnuszku, dodać sok z cytryny, skrobię, cukier, zagotować. Wystudzić.

Na ciastka układać na przemian warstwy sera i sosu truskawkowego. Udekorować truskawkami.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation