Kuchnia

Pieczenie/Gotowanie

Pieczone pączki czekoladowe z dziurką.

Uważajcie aby nie przesadzić z ilością mąki. Ciasto powinno się kleić. Musi być delikatne, a nie twarde. Jeśli nie macie okrągłych foremek, można użyć do wycinania szklanki i np. kieliszka. Ich pieczenie to sama przyjemność!

Składniki:

ok. 2 i 3/4 szklanki mąki
4 łyżki kakao
2 żółtka
7 łyżek cukru
60g masła
1 szklanka mleka
7g suszonych drożdży
łyżeczka waniliowego ekstraktu
polewa:

50g czekolady gorzkiej
50g czekolady mlecznej
5 łyżek śmietanki kremówki


Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na 10 minut. W misce wymieszać przesianą mąkę (nie wszystko, lepiej potem dosypać),kakao, żółtka, ekstrakt, i mleko z drożdżami. Wyrobić elastyczne i lekko klejące ciasto, a następnie stopniowo wrabiać masło. W razie konieczności dosypać trochę mąki, ale ostrożnie, pączki wyjdą 'gniotowate'. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uderzyć pięścią aby odgazować, a następnie lekko rozwałkować (powinno mieć około 1,5 cm grubości). Wycinać krążki, a następnie mniejszą foremką dziurki w każdym krążku. Pączki odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w odległości od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aby się napuszyły (lub dłużej - muszą wyraźnie podrosnąć). Po wyrośnięciu piec około 10 minut w temperaturze 170oC. Wystudzić.

Obie czekolady rozpuścić w garnuszku na małym ogniu razem ze śmietanką, uważając aby polewa się nie zagotowała. Odstawić do przestudzenia.

Lekko stężałą polewą posmarować pączki. Odczekać aż stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation