Kuchnia

Rolady

Rolada cytrynowa
ś tutaj: Przepisy kulinarne Ciasteczka Rolada cytrynowa
Wszystkie przepisy
Przepisy na ciasta
Przepisy na chleb
Samantha Samantha, kulinarny blog samanthy 10-03-2014Drukuj
kategorie: Ciasteczka | Owoce | Mąka | ponad 1h | Cytrusowa chwila
Rolada cytrynowa
Do ulubionych
Dodane do ulubionych przez:
6 osób
b.d. b.d. 4945
kcal
Rolada cytrynowa

Składniki:
jajka 280 g
cukier drobny 340 g
cukier waniliowy 8 g
mąka tortowa 125 g
mąka kukurydziana 25 g
proszek do pieczenia 2 g
sól 1⁄2 g
cytryna 480 g
masło 80 g
żółtka 60 g
jajko 60 g
śmietana 36% 350 ml
cukier puder 125 g
żelatyna 4 1⁄2 g
Pokaż miary kuchenne

Lekka, aromatyczna rolada na mięciutkim biszkopcie z kremem angielskim zwanym “Lemon curd” o smaku cytrynowym. Bajeczny smak i aromat, niezwykle delikatne ciasto po prostu rozpływa się w ustach.
Rolada cytrynowa na każdą okazję, wspaniała do kawy, na deser i jakże wiosenna. Zapraszam
Zdjęcie - Rolada cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ciasto:
5 jaj /osobno białka i żółtka/
160 g drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g mąki tortowej
3 łyżki płaskie mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Zdjęcie - Rolada cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na krem cytrynowy:
3 cytryny
180 g drobnego cukru
80 g miękkiego masła
3 żółtka
1 jajo
350 smietany kremówki 36%
125 g cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny

Wykonanie ciasta:
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać z solą i dodawać po małej porcji cukru, następnie po jednym żółtku.
Mąki z proszkiem przesiać dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Formę płaską o wymiarach ok. 30 cm x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku 180 st. C przez 15-20 minut do zarumienienia.
Gorące ciasto odwrócić i przełożyć na scierkę posypaną cukrem pudrem.
Usunąć papier do pieczenia i zwijać w roladę razem ze scierką.
Odstawić do schłodzenia.
Zimne ciasto rozwinąć posmarować 2/3 kremu cytrynowego i ponownie zwinąć ciasno w papier do pieczenia. Wstawić do schłodzenia na 1 godzinę.
Pozostałym kremem posmarować wierzch rolady i udekorować lemon curd, posypać wiórkami skórki cytrynowej.
Przed podaniem schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation