Kuchnia

kuchnia

Porzeczkowiec | Arabeska

Ciasto:
- 3/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. wody
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 500 g twarogu, zmielonego
- 250 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy

Ponadto:
- dżem z czarnej porzeczki
- 1/2 l śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- czekolada deserowa lub mleczna

Do garnka wlać olej i wodę, wsypać kakao i 3/4 szklanki cukru. Zagotować i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka i ostudzoną masę zmiksować, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać i przelać do wyścielonej pergaminem blaszki (tylko na spodzie) o wymiarach 24 x 36 cm lub nieco mniejszej. Piec 35-40 minut w temp. 180 st.C (sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone).

Składniki masy ogrzać do temp. pokojowej.
Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo twaróg.

Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Dolną część ciasta posmarować masą serową, przykryć górną częścią ciasta, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a na wierzch wyłożyć ubitą z cukrem pudrem śmietankę. Posypać startą na dużych oczkach czekoladą i schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation