Kuchnia

Przepisy

Porcje: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

Ryż pomidorowy
150 ml ryżu basmati
250 ml soku pomidorowego
6 pomidorów suszonych z oleju, posiekane
1/2 chilli bez pestek, posiekana
1 łyżeczka czarnej gorczycy
2 łyżki posiekanych pistacji
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
2 łyżki listków kolendry
sól i pieprz
Łosoś
2 kawałki łososia
2 łyżki oliwy
kilka gałązek tymianku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Cykoria włoska
1 średnia cykoria
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
sok i skórka otarta z połowy cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:
W dużym rondlu zagotuj wodę z solą i cukrem, w misce przygotuj zimną wodę z lodem. Cykorię umyj, pokrój na kawałki po 10 cm, włóż do wrzątku, gotuj 2 minuty, przełóż łyżką cedzakową do wody z lodem. Zimną odsącz na sicie.
Podgrzej sok pomidorowy. W mniejszym rondlu rozpuść masło, wsyp gorczycę, przykryj pokrywką, kiedy gorczyca przestanie strzelać dodaj ryż, chili i pomidory, smaż na małym ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając (aż ryż zacznie się robić biały).
Zalej ryż gorącym sokiem, posyp solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 12 minut, nie mieszaj!
Łososia oprósz solą i pieprzem, ząbek czosnku w łupinie rozgnieć i podsmaż na oliwie, dodaj łososia, smaż po 3 minuty z każdej strony. Obok łososia połóż odsączoną cykorię, posyp ją skórką z cytryny i skrop sokiem, smaż na wolnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
Przed podaniem ryż wymieszaj z kolendrą i posyp pistacjami, cykorię dopraw do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation