Kuchnia

zapiekanki

Tarta wiejska z pieczarkami

Składniki
spód:

200 g mąki pszennej
120 g masła
szczypta soli
1 jajko (użyłam L)

nadzienie:

2 czerwone cebule
1 łyżka oliwy lub oleju
250 g pieczarek
3 łyżki posiekanej natki
250 g dobrej kiełbaski wiejskiej
160 g tartego sera - użyłam goudę
1 łyżka mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki kremówki
dodatkowo: tłuszcz do smażenia - użyłam masło klarowane

Wykonanie
spód:

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, to możesz dodać odrobinę zimnej wody).
Ciasto zawiń w folię i schłódź przez około godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmaruj tłuszczem i wysyp mąką).
Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut - po tym czasie ostudź.

nadzienie:

Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.
Kiełbaskę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.
W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbaskę i posiekaną natkę pietruszki.
Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.
W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.
Ser tarty zmieszaj z łyżką mąki, dodaj do mieszaniny jajecznej.
Wlej masę do tarty.
Zapiekaj w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana.
Podawaj na ciepło
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation