Design

Design

Gulasz wołowy - Moje Gotowanie - Przepisy - Obiady

Czas przygotowania: 3 godzin
Czas duszenia: 2 minut
Ilość porcji: 4
Składniki

GULASZ:
* ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k, najlepiej pręgi
* 4 cebule
* 2 marchewki
* 1 kromka (tak ok.1,5cm grubości) razowego, suchego chleba
* 2-3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
* 3 łyżki oleju
* 1 czubata łyżka masła
KLUSKI MARCHEWKOWE:
* 2 duże marchewki
* 3 duże ząbki czosnku
* 1-2 jajka (jak duże to wystarczy jedno)
* ok. 2,5 szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka masła
* 1 łyżeczka cukru

gulasz wołowy dość długo się dusi, ale jego smak wynagradza czekanie
Etapy przygotowania

Mięso umyć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem, pokroić w dość dużą kostkę lub paski. Cebule obrać, pokroić w półplasterki - objętościowo cebuli powinno być m/w tyle co mięsa. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami smażyć mięso do zrumienienie - nie kłaść naraz zbyt dużo aby ładnie się rumieniło. Zrumienione przekładać do rondla. Gdy całe jest już usmażone, na patelnię wkładamy masło, wsypujemy paprykę i mieszamy aby nieco rozpuściła się w tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy mieszając aż się nieco zrumieni, przekładamy do mięsa a na patelnie wlewamy 1 szkl. wody i zagotowujemy - drewnianą łyżką delikatnie zeskrobujemy wszystkie przysmażone resztki z dna, przelewamy do rondla. Dolewamy jeszcze ok. 2 szkl. wody, dodajemy marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pokruszony chleb i dusimy na małym ogniu ok. 1 godz.. Po tym czasie dodajemy pieprz i dusimy dalej jeszcze ok. 1 godz. aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec doprawiamy solą. Duża ilość cebuli i kromka chleba powinna nam wystarczająco zagęścić sos. Podajemy np. z kluskami kładzionymi marchewkowymi, które robi się następująco:

Marchewkę umyć i oskrobać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę i czosnek przełożyć do rondla, wlać ok.100ml wody, dodać sól, masło i cukier, dusić na malutkim ogniu aż marchewka będzie zupełnie miękka. Następnie zmiksować na papkę, wystudzić. Do purre z marchwi wbić jajka, wymieszać, powoli dosypywać mąkę intensywnie wyrabiając łyżką aż uzyskamy gęste, kleiste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Małą łyżeczkę zanurzamy we wrzątku a następnie nabieramy nią po niewielkiej ilości ciasta (ok.1/2 łyżeczki) i wrzucamy do wrzącej wody. Przed każdorazowym nabraniem ciasta łyżeczkę (ten koniec którym nabieramy ciasto) zanurzamy na moment w gorącej wodzie. Po włożeniu wszystkich klusek mieszamy zawartość garnka i zagotowujemy, gotujemy jeszcze 2 min. i odcedzamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation