Kuchnia

Prze-pyszne-Pisy

SKŁADNIKI

2 PORCJE
mieszanka sałat: roszponki, rukoli, salaty lodowej
1 łodyga (lub 2 mniejsze) selera naciowego
około 1/4 melona
3 łyżki pestek dyni
4 polędwiczki z piersi kurczaka
1 łyżeczka oliwy extra vergine
2 plasterki szynki parmeńskiej lub serrano lub innej suszonej
1 łyżka tartego parmezanu lub grana padano
WINEGRET:
2 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE

Sałatę opłukać i osuszyć. Seler naciowy pokroić na cieniutkie plasterki, doprawić solą i pieprzem. Melona obrać i pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą cukru i dodać do selera, przemieszać. Pestki dyni lekko zrumienić na suchej patelni. Przygotować winegret mieszając składniki w miseczce.
Piersi kurczaka doprawić solą (nie za dużo, bo szynka może być słona), pieprzem i wysmarować w oliwie. Zawinąć w połówkę szynki parmeńskiej. Położyć na rozgrzanej patelni i smażyć po około 3 minuty z każdej strony (przekroić jedną polędwiczkę i sprawdzić czy jest usmażona w środku). Zdjąć z patelni i pokroić na 1,5 cm kawałki.
Sałatę wymieszać z selerem i melonem oraz z połową winegretu, wyłożyć do talerzy, posypać pestkami dyni i skropić resztą winegretu. Dodać piersi kurczaka i posypać tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation