Kuchnia

słodkości...

kruche ciasto ze śliwkami

Składniki na:
Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 200 g zimnego masła
• 4 żółtka (białka zachować do bezy)

Budyń:
• 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
• 500 ml mleka
• 2 łyżki cukru

Owoce:
• 900 g śliwek węgierek
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:
• 4 białka
• 200 g cukru
• 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Ciasto: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół). Wymieszać w misce mąkę, cukier, sól i proszek. Dodać pokrojone zimne masło i posiekać je nożem aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 26 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut do złotego koloru.

2. Budyń: Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu w razie potrzeby dodając 2 łyżki cukru do smaku.

3. Owoce: Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Owoce obtoczyć w mące ziemniaczanej.

4. Beza: Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę z niewyczuwalnym cukrem. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.

5. Na podpieczonym spodzie wyłożyć budyń, na budyniu położyć śliwki (skórką do dołu), przykryć bezą i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C. Zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C i włączyć termoobieg i suszyć bezę przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation