Kuchnia

Pyszności

"Wiśniowa fantazja"
Składniki:

na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maku
1 szklanka mąki
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka gorącej wody

na masę budyniową:

5 żółtek jaj
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
250 g masła

na galaretkę wiśniową:
1 szklanka soku z wiśni (z kompotu)
1,5 szklanki wody
2 galaretki wiśniowe
1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu

na polewę:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej



Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier, cały czas ubijając. Żółtka zaś mieszamy z olejem i wodą w miseczce i powoli dodajemy do białek, nadal ubijamy do połączenia całości. Dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i kiedy już ostygnie przecinamy wzdłuż na pół.

Następnie przygotowujemy masę budyniową. Do miseczki nalewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Pozostałą część mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę z żółtek. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i wylewamy ją na masę budyniową. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną czekoladę. Przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation